Από την προφορική παράδοση , αλλά και απο αναφορές σε βιβλία ( Τσιούστας- Λάμπου –Σταμοκώστας κλπ) , έφτασε μέχρι τις μέρες μας η ιστορία ότι στη κορυφή του Γουλινά στη θεση Καράπαπας, όπου υπάρχει και το πυροφυλάκιο, πριν χιλιάδες χρόνια υπήρχε ηφαίστειο το οποίο εξερράγη, και για αυτό αυτή η περιοχή μοιάζει σαν να είναι καμένη, και έχει ελάχιστα δέντρα.
Ειδικός δεν είμαι αλλά βλέποντας ότι δεν υπάρχει ούτε υποψία κάποιου κρατήρα παρά μόνο κάποιες ρηγματώσεις και κατολισθήσεις , αποφάσισα να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό.
Όσους ρώτησα μου είπαν να επικοινωνήσω με τον Κωνσταντίνο Γ.Κυριακόπουλο, καθηγητή Ηφαιστειολογίας και Πετρολογίας στο Ε.Κ.Π.Α
Μίλησα μαζί του και μου είπε τα εξής.
Στην Ελληνική Βιβλιογραφία δεν υπάρχει αναφορά για ηφαίστειο στο Γουλινά.
Έχει έρθει επανειλημμένως στη περιοχή μας κάνοντας μετρήσεις και ερευνα στις ιαματικές πηγές της Υπάτης και του Αμπλα, αλλά δεν ειχε ακούσει ποτέ ότι κάτι μπορεί να υπάρχει στη κορυφή του Γουλινά .
Του περιέγραψα το ανάγλυφο της περιοχής , του έστειλα κάποιες φωτογραφίες και ένα μικρό βίντεο, και του κίνησα το ενδιαφέρον.
Μου είπε καταρχάς ότι αυτό που του περιγραφώ, και βλέπει στις φωτογραφίες μπορεί να έχει προκληθεί και από κάποιο άλλο γεωλογικό φαινόμενο , και όχι υποχρεωτικά από κάποια έκρηξη ηφαιστείου .
Για να εκφράσει όμως την όποια επιστημονική του άποψη πρέπει να δει τη περιοχή από κοντά , και να πάρει δείγματα του εδάφους και των πετρωμάτων για να εχει ολοκληρωμένη άποψη.
Αφού τον ευχαρίστησα για το χρόνο που αφιέρωσε , του είπα ότι όποτε τον φέρει ο δρόμος του προς τα μέρη μας – αρκεί να είναι καλοκαίρι γιατι χειμώνα δεν ανεβαίνει τίποτα εκεί πάνω - να τον ανεβάσουμε εμείς με κάποιο τζιπ για να δει από κοντά το έδαφος .
Ελπίζουμε να γίνει σύντομα για να έχουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για το θέμα.
Το επόμενο καλοκαίρι θα κάνουμε και ένα βίντεο με το Drone , οπότε θα έχουμε μια πανοραμική θέα της περιοχής, που θα βοηθήσει – πιστεύω – τον καθηγητή να έχει μια καλύτερη άποψη του ανάγλυφου της περιοχής .
Επιμέλεια κειμένου Σπύρος Β.Παπακώστας