stili

Τιμή και δόξα στους προγόνους

Κάποτε, στα παλιότερα σχετικά χρόνια, οι ψυχές των προγόνων μας πάλλονταν από αγάπη για την πατρίδα και τα ιδανικά της.

Με τα φτωχά εργαλεία που διέθεταν, όπως το σφυρί και το καλέμι, σμίλευαν την ιστορία τους και τα σύμβολά τους, πάνω σε απλές πέτρες. Έστηναν βωμούς μνήμης των αγώνων, θυσιών και θριάμβων τους στους τόπους που δρούσαν και δοξάζονταν.

Για μας τους Φτεριώτες, η ιστορία έχει να γράψει και να μαρτυρήσει πολλά ακόμη. Κι όσα κάθε μέρα πλειότερα στοιχεία ανακαλύπτουμε γι’ αυτούς, τόσο αδυσώπητο θα προκύπτει το χρέος για την αναγνώρισή τους.

Στις πρώτες 10ετίες του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του επαναστατικού 9ετούς απελευθερωτικού αγώνα οι πρόγονοί μας Κατσουδαίοι έχουν να επιδείξουν περγαμηνές αγώνων και θυσιών, και η εκπλήρωση του χρέους για την αναγνώρισή τους γινόταν δυσχερής ως αδύνατη λόγω ανέχειας.

Ο λόγος για την πέτρινη στήλη της πλατείας Αγίου Γεωργίου Άνω Φτέρης.

Το 1915 ο φτωχός και ατσαλένιος πρόεδρος τότε του χωριού μας Βαγγέλης Σακελλάρης -τίγρη τον αποκαλούσαν – μάστορας της πέτρας, δεν άντεξε και άδραξε το σφυρί και το κοπίδι και έστησε το αθάνατο σύμβολο της στήλης πεσόντων, έστω χωρίς ονόματα, στο ΒΑ άκρο της πλατείας του Αι- Γιώργη μας. Προσδοκία του: πως κάποια μέρα θα φιλοξενηθούν, έστω συμβολικά κάποια ονόματα των θυσιασθέντων πρωτεργατών της Ελευθερίας.

Το 1971 ο γιος του Κώστας προσπάθησε να ικανοποιήσει το όνειρο του πατέρα του και με τη φτωχή γραφίδα του χάραξε πάνω στη στήλη τα παρακάτω λόγια:

Δόξα στον προστάτη μας

Αι _ Γιώργη καβαλάρη

να ζήσει η Άνω Φτέρη μας

της Ρούμελης καμάρι

Γιατί εσύ (Αι Γιώργης) ανέδειξες

τον Άρχοντα Νίκο Φτέρη

εσύ και τον Κατσούδα μας

το άξιο παλικάρι

Εσύ και τη Μαρία μας

την άξια Αμερικάνα

για τα καλά τα έργα της

ευγνωμωνούμε πάντα

Αυτή η στήλη στήθηκε

στ’ Αι-Γιώργη εδώ τη χάρη

από τον αείμνηστο

Βαγγέλη Σακελλάρη.

Έτος 1915

Εδώ το λένε Ρούμελη

το λένε Άνω Φτέρη

πούχει τα κρύα τα νερά

Πουρί και Πολυνέρι.

Φτέρη 11/7/2018

Βασίλης Δ. Σταμοκώστας