skarafigasathanasios

                                                                                           Αντιστράτηγος ε.α

 

Ο Αντιστράτηγος Σκαραφίγκας Αθανάσιος γεννήθηκε στη Φτέρη Λαμίας και περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Σπερχειάδας. Στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις στη Σ.Σ.Ε. Όπου μετά από τετραετή φοίτηση ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού όπου και εξειδικεύθη στην ειδικότητα του ως αξιωματικός του Πυροβολικού. Κατόπιν υπηρέτησε σε πολλές μονάδες του Όπλου του μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη ως Επιτελής και Διοικητής. Εξειδικεύθη στο σύστημα HAWK (Homing Always Killer) και υπηρέτησε στην 180 Μ. HAWK.

Αποφοίτησε από όλα τα σχολεία του Όπλου του και λοιπά σχολεία επιμόρφωσης του Στρατού (Σχολή Σωματικής Αγωγής – Σχολή Ξένων Γλωσσών – Σχολή Πληροφοριών – Σχολή Ψυχολογικών Επιχειρήσεων, κ.λ.π.). Το έτος 1968 ενεγράφη στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος της ΑΣΠ (Ανώτατη Σχολή Πολέμου), ΣΕΘΑ (Σχολή Εθνικής Άμυνας), Σχολή Αεροπορίας Στρατού, κ.τ.λ. Είναι χειριστής αεροσκαφών και ελικοπτέρων του Στρατού και διετέλεσε εκπαιδευτής στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού.

Στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και κατά τη χρονική περίοδο από 1988-1990 διετέλεσε Υπασπιστής του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά τη χρονική αυτή περίοδο του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει πολλές πολιτικές προσωπικότητες και να επισκεφθεί ξένες χώρες στα πλαίσια των καθηκόντων του ως υπασπιστής του ανώτατου Άρχοντος της χώρας. Επίσης είχε την ευκαιρία, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Στρασβούργο) στα πλαίσια των καθηκόντων του και να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του. Στο βαθμό του Συνταγματάρχη διετέλεσε Επιτελάρχης της 2ας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας (Έδεσσα) και συνεργάσθηκε με συμμάχους αξιωματικούς στο εξωτερικό στα πλαίσια του ARRC (Allied Rapid Rection Corp).

Ως ανώτατος αξιωματικός (Ταξίαρχος), διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής της νήσου Χίου επί δύο χρόνια (1994-1996), όπου διακρίθηκε πέραν των άλλων και για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Στρατού και του λαού της νήσου. Στπ βαθμό του Υποστρατήγου διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ και στη συνέχεια Διοικητής της ιστορικής 1ης Μεραρχίας Πεζικού (Γιαννιτσά).

Με απόφαση του ΣΑΓΕ (Μάρτιος '98) προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στο Γ' Σώμα Στρατού Θεσσαλονίκης, ως Διοικητής. Από τη θέση αυτή, κατόπιν διαταγής της στρατιωτικής υπηρεσίας ηγήθηκε της όλης επιχειρήσης διέλευσης των συμμαχικών δυνάμεων, μέσω Θεσσαλονίκης προς την περιοχή του Κοσσόβου την περίοδο Νοέμβριος 1998 – Μάρτιος 2000. Κατά τη χρονική αυτή περίοδο απέσπασε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες εκ μέρους των ηγεσιών των συμμάχων χωρών που διήλθαν από την πόλη της Θεσσαλονίκης για τις προσφερόμενες σ' αυτές υπηρεσίες. Κατά τη διετή αυτή περίοδο, στο Γ' Σώμα Στρατού, κατόρθωσε να αναπτύξει στενούς δεσμούς μεταξύ στρατού και λαού της πόλεως Θεσσαλονίκης, αλλά και να αναβιώσει τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία αυτής με τη δημιουργία του Πολεμικού Μουσείου όπισθεν του περιβόλου του Γ' Σ.Σ. και του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων στην περιοχή “ΤΟΨΙΝ” (χωριό Γέφυρα).

 Κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις του Μαϊου 2000 και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τοποθετήθηκε Διοικητής 1ης Στρατιάς (Λάρισα). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο εργάστηκε για την ποιοτική και επιχειρησιακή αναβάθμιση του προσωπικού των σχηματιακών και μονάδων της Στρατιάς.

 Με το από 16.02.2001 ΠΔ τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του. Με κοινή, όμως απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών, διορίσθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (Ε.Β.Ο.) Α.Ε. από 22.6.2001.

Ο Στρατηγός με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη Απόστολου κλήθηκε στις 25-7-2001 σε ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους σχετικά με το διορισμό του Προέδρου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (Ε.Β.Ο.) Α.Ε. Η τοποθέτηση του στρατηγού εγκρίθηκε από το σύνολο των βουλευτών των παρόντων κομμάτων.

Στις βουλευτικές εκλογές του έτους 2004 συμπεριλήφθη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και έδωσε τη μάχη στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου κατά τη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου 2010 αποφάσισε ομόφωνα και ανακήρυξε το Στρατηγό Επίτιμο Δημότη του Δήμου Χίου σε εκδήλωση τιμής για την Εθνική, Κοινωνική, Ανθρωπιστική και πολιτιστική προσφορά του στο στίβο του πνεύματος, της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Είναι μέλος με μεγάλη δραστηριότητα στους παρακάτω συλλόγους και συνδέσμους:

   -Σύλλογος Φθιωτών

   -Σύλλογος Ρουμελιωτών

   -Σύλλογος των απανταχού Φτεριωτών

   -Σύλλογος Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπολων Δυνάμεων

    -Σύλλογος Αποστράτων Αξιωματικών Πυροβολικού

    -Λέσχη Χειριστών Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού

     Έχει τιμηθεί με:

     -Το χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής

       και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

     -Το μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α' Τάξεως.

     -Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής.

     -Διαμνημονεύσεις Ηγεσίας Σχηματισμού, Ευδοκίμου Διοικήσεως και Υπηρεσιών Επιτελούς Α' Τάξεως.

     -Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής.

Γνωρίζει την αγγλική και ιταλική γλώσσα.

Είναι παντρεμένος με τη δασκάλα Παναγιώτα Ραμαδανίδου και έχει τρεις (3) κόρες.

Η πρώτη είναι δικηγόρος, η δεύτερη γιατρός,και η τρίτη απόφοιτη του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μίου Αθηνών.