katsoudas

  Ο Αγωνιστής του 1821

 

Γέννημα, θρέμμα της Φτέρης. Άξιος επαναστάτης, συνεχιστής των προγόνων του Hπειρωτών, οι οποίοι το 1764 επαναστάτησαν εναντίον του Αλή πασά, λόγω της επιβολής σκληρών φόρων, εκπατρίστηκαν και κυνηγημένοι έφθασαν, αναζητώντας τύχη και τόπο εγκατάστασης, στη σημερινή Άνω Φτέρη.

Εκεί, όταν ο Τούρκος Μπέης της Παλαιοβράχας απαίτησε να του καταβάλλουν τους φόρους, όπως επέβαλε και σε όλους τους σκλαβωμένους, αυτοί του αρνήθηκαν και πάλι στη νέα πατρίδα τους τώρα. Αλλά πώς; Κήρυξαν ανυπακοή, επανάσταση και αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ελεύθερο Κράτος.

Δειλά στην αρχή και δυναμικά στη συνέχεια, δημιούργησαν υπολογίσιμο αρματολίκι, σε σημείο να διώξουν τους Τούρκους από τη δυτική Δυτική Φθιώτιδα και να ελευθερώσουν την περιοχή μέχρι Λιδορίκι και Βάλτο, για 17 χρόνια. (Υπολογίζεται το διάστημα από το 1800 και μετά, μέχρι λίγα χρόνια πριν την κήρυξη της Επανάστασης).

Σε αυτό τον αγώνα ηγέτης και πρωτοπαλίκαρο αναδείχθηκε ο Τριαντάφυλλος Κατσούδας, η φήμη του οποίου είχε ξεπεράσει τα όρια της περιοχής, όπως αποδεικνύουν μια σειρά από δημοτικά τραγούδια, τα οποία αναφέρονται στον ηρωισμό του και τα οποία διέσωσαν ορισμένοι αναγνωρισμένοι λαογράφοι και ιστορικοί.

«Εις θέσιν Καβρόρεμα περνούν χίλιοι Τούρκοι,

Έλληνας τους βρήκε και τους λέει:

Επάνω να μην κάνετε μ' αυτήνη την αντάρα,

είν' ο Κατσούδας, κρύβεται, θα δείτε την τρομάρα»

<< Γλυκοχαράζουν τα βουνά κι οι κάμποι πρασινίζουν

βγήκα ψηλά κι αγνάντεψα, ψηλά σε μια ραχούλα,

βλέπω τους κάμπους πράσινους και τα βουνά γεράνια.

Για τον Κατσούδα φώναξα και για το Φλώρο λέγω,

κανείς δεν αποκρίθηκε απ' τα δυο πρώτα ΄ξαδέρφια..

Αγέρας φέρνει μήνυμα απ' τα' Αλή πασά τα σπίτια,

πως τον Κατσούδα ρίξανε στα Γιάννινα στη λίμνη».

Φοβούμενος ο Αλή πασάς την επέκταση της δράσης του Κατσούδα, τον έπεισε να μεταβεί στα Γιάννενα, προκειμένου να του δώσει το αρματολίκι της Υπάτης και να νομιμοποιήσει τις ενέργειές του, με σκοπό να ηρεμήσει ο τόπος. Μπαμπέσης, όπως ήταν, Το αίμα του Κατσούδα όμως δεν πήγε χαμένο. Ήδη οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για την επανάσταση που ήρθε, σαν συνέπεια των αγώνων των κλεφταρματωλών, παλικαριών όπως ο Κατσούδας.

Στοιχεία από το βιβλίο του Βασίλη Δ. Σταμοκώστα Ελλάδα Πατρίδα μου-Φτέρη Χωριό μου

Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το βιβλίο Ιστορία Φτέρης-Φθιώτιδος υπό Ανδρέα Λάμπου